Čáp černý

Čáp černý žije v odlehlejších místech a lidské přítomnosti se vyhýbá. Páry si staví hnízda jednotlivě, nejčastěji na vysokých stromech, občas i na skalách. O potomky se starají oba rodiče a střídají se i při sezení na vejcích. Čáp černý patří mezi tažné ptáky.

paraZOO Vlašim čáp černý

Proč jsem tady?

Byl jsem nalezen jako mládě vypadlé z hnízda s polámanou nohou a křídlem. Ošetřovatelé mě sice vyléčili a vyrostl jsem v dospělého čápa, bohužel se však moje zranění nepodařilo zahojit natolik, abych mohl létat. Dodnes mám navíc problém s jednou nohou a nedokážu se na ni postavit.

Potrava
ryby, žáby, hmyz, hlodavci
Způsob života
hnízdí osamoceně, při sezení na vejcích a péči o mláďata se starají oba rodiče
Kde bydlí
hnízda si staví na stromech a skalách
Kde žije
velké lesní porosty okolo vodní ploch a toků
Stupeň ohrožení
silně ohrožený druh
silně ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
chemikálie v zemědělství, dráty el. vedení, ztracené rybářské háčky a vlasce
Zajímavost

Na rozdíl od čápa bílého není čáp černý příliš hlasitý. Protože postrádá vyvinuté hlasové ústrojí, komunikuje podobně jako ostatní čápi hlavně klapáním zobáku.

Dobré vědět

Jak je to s čápy v Česku?

Historie druhu je příběh s dobrým koncem. V minulosti vymizel z většiny Evropy, pravděpodobně kvůli pytláctví. Úspěšně se však dokázal vrátit. Na našem území bylo první zahnízdění prokázáno v roce 1952. Od té doby se populace v Čechách rozrostla a stále se úspěšně rozrůstá.