Ježek západní

Ježek západní se pozná podle těla pokrytého pravidelně pruhovanými bodlinami a světlejšího obličeje, liší se tak od ježka východního. Je nočním, samotářským tvorem, který přes den odpočívá a v noci hledá potravu, často i několik kilometrů od svého úkrytu. O mláďata se stará pouze samice, která je učí samostatnosti. Pro zimní spánek využívá hromady listí, větví a staré vegetace. Dnes ježky můžeme potkat po celém území, včetně měst, jejich populace však klesá kvůli psům, kočkám a bariérám jako ploty či silnice.

paraZOO Vlašim ježek západní

Proč jsme tady?

Jeden z nás je slepý, pravděpodobně po útoku psa nebo kočky. Druh z nás je popálený. Zalezl si přes noc do hromady listí, kterou druhý den ráno zahradník zapálil. Měl štěstí a dostal se z hromady včas, ale na zádech mám velkou lysinu po popálenině. Na této ráně mi už bodliny nikdy nenarostou, a tak jsem přišel o přirozenou obranu proti predátorům. 

Potrava
hmyz
Způsob života
samotář
Kde bydlí
ve hnízdě vystlaném trávou a listím
Kde žije
okraje lesů, paseky, křovinatý terén
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, domácí mazlíčci, nepozornost při práci na zahradě
Zajímavost

když se ježek cítí ohrožený, dokáže se díky silnému kruhovému svalu stočit do téměř dokonale uzavřené ostnité koule, kterou většina predátorů nedokáže otevřít.

Dobré vědět

Jak je to s ježky ve světě?

Je běžným obyvatelem zahrad a luk, ale celosvětově jeho populace klesá. Ve Velké Británii patří mezi nejohroženější savce, v Dánsku a Polsku je zákonem chráněný.