Kalous pustovka

Kalous pustovka je středně velká sova nápadná světlým zbarvením, žlutýma očima s tmavým lemem a jen velmi krátkými péřovými „oušky“. Na rozdíl od většiny našich sov obývá především otevřenou krajinu, jako jsou louky, mokřady a pole. Za potravou se vydává nejen v noci, ale často také za soumraku nebo během dne. Při lovu létá nízko nad zemí a pátrá především po drobných hlodavcích. V České republice pravidelně zimuje, ale hnízdí zde pouze vzácně a nepravidelně.

pustovka

Proč jsme tady?

Po střetu s automobilem jsme utrpěli těžká poranění křídel. I přes veškerou péči, které se nám dostalo, byla naše zranění natolik vážná, že se už nikdy nebudeme moci vrátit k letu ve volné přírodě.

Potrava
především hraboši a další drobní savci, méně často drobní ptáci
Způsob života
samotářská a převážně tažná sova, v zimě se může na místech s dostatkem potravy shromažďovat ve větších skupinách
Kde bydlí
hnízdí na zemi v nízké vegetaci, kde si vytváří jednoduché hnízdo
Kde žije
v otevřené krajině, především na loukách, mokřadech, pastvinách a polích
Stupeň ohrožení
silně ohrožený druh
silně ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
úbytek vhodných stanovišť, odvodňování mokřadů a vlhkých luk, intenzivní zemědělství, rušení a ničení hnízd při zemědělských pracích
Zajímavost

Na rozdíl od většiny našich sov můžeme kalouse pustovku pozorovat při lovu i za denního světla. Nad loukami a poli létá nízko nad zemí a svým způsobem letu může na první pohled připomínat motáka.

Dobré vědět

Jak je to s kalousem pustovkou v Česku?

Kalous pustovka patří mezi naše nejvzácnější hnízdící sovy. V České republice nemá v současnosti pravidelná hnízdiště a zahnízdí zde jen výjimečně. Jeho výskyt úzce souvisí s množstvím potravy. V letech, kdy se přemnoží hraboši, se může objevit na vhodných lokalitách a pokusit se zde zahnízdit.

Mnohem častěji se s pustovkou můžeme setkat během tahu a v zimě. Každoročně k nám přilétají ptáci ze severnějších oblastí Evropy. Pokud naleznou místo s dostatkem potravy, může se na jedné lokalitě shromáždit i více jedinců.

Pro kalouse pustovku je důležité zachování rozsáhlých otevřených ploch, vlhkých luk a mokřadů. Protože si hnízdo staví přímo na zemi, může být při hnízdění ohrožen také sečením a dalšími zemědělskými pracemi.