Kalous ušatý

Kalous ušatý je po puštíkovi obecném druhou nejběžnější sovou v naší přírodě. Poznáte ho podle nápadných „oušek“ z peří a oranžových očí. Díky černohnědému zbarvení dokonale splývá s okolím a při sezení na větvích je téměř neviditelný. K hnízdění využívá opuštěná hnízda jiných ptáků a často hnízdí i v blízkosti dalších kalousů.

paraZOO Vlašim kalous ušatý

Proč jsme tady?

Naše zranění má za následek srážka s autem. Zlomeniny byly vážné a nepodařilo se je úspěšně vyléčit. Nedokážeme být, tak vynikajícími letci, jak bychom v přírodě potřebovali. 

 

Potrava
drobní savci a ptáci, hmyz
Způsob života
může hnízdit i více párů na jedné lokalitě, o mláďata se starají oba rodiče, ale na vejcích sedí pouze samice
Kde bydlí
hnízda si nestaví, využívá opuštěná hnízda po strakách nebo vránách
Kde žije
otevřená zemědělská krajina
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení
Zajímavost

přes den kalous ušatý často sedí přitisknutý ke kmeni stromu a natahuje tělo do výšky. Díky svému zbarvení a nehybnosti je pak téměř nerozeznatelný od okolních větví a kůry.

Dobré vědět

Jak je to s kalousy v Česku?

Po puštíkovi obecném jde o druhou nejhojnější sovu v české přírodě. Lze ji spatřit jak v lesích, tak i v městských parcích. Díky schopnosti přizpůsobit se lidskému prostředí se jí daří po celé republice. Současná populace se odhaduje na přibližně 8 000 hnízdících párů