Káně lesní

Jedná se o jednoho z největších dravců v Česku s hnědočerným peřím a žlutými nohami. V období hnízdění si tvoří teritoria a oba rodiče se střídají při péči o mláďata. Loví převážně drobné savce ze země, často z vyvýšených pozorovatelen, a přizpůsobil se střídání polí, luk a lesů, kde pomáhá zemědělcům regulovat škůdce. Patří mezi částečně tažné ptáky a na zimu přilétají do Česka jedinci ze severu.

káně lesní

Proč jsme tady?

Část mého křídla je amputována následkem tříštivé zlomeniny po srážce s automobilem. Už nedokáži létat, a tak je mým novým domovem paraZOO.

Potrava
malí ptáci, malí savci, mršiny, plazy
Způsob života
převážně v párech, o mláďata pečují oba rodiče, samice sedí na vejcích a samec zajišťuje potravu
Kde bydlí
hnízdí v korunách stromů, staví si hnízdo ze větviček
Kde žije
v krajině střídající pole, louky a lesy
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení, likvidace hnízdišť
Zajímavost

káně lesní dokáže dlouhé minuty plachtit bez jediného mávnutí křídly. Při využívání stoupavých vzdušných proudů tak šetří energii a může z výšky sledovat rozsáhlé území při hledání potravy.

Dobré vědět

Jak je to káňaty v Česku?

Káně lesní je nejhojnějším dravcem v Česku i v celé Evropě. U nás na něj lze narazit na většina lokalit a česká populace se odhaduje na přibližně 12 tisíc hnízdících párů.