Kavka obecná

Peří je zbarveno do černa se šedým krkem a kovovým leskem. Kavky se rády shlukují do hejn. Jako hnízdo původně využívaly dutiny stromů a skalní pukliny. Jedná se o částečně tažné ptáky. V nedávné minulosti počet kavek začal rychle klesat, pravděpodobně kvůli nadměrnému používání chemických postřiků v zemědělství, které likvidovaly jejich nejoblíbenější potravu. Dnes se jejich počet u nás pomalu zvyšuje. Počet hnízdících párů se odhaduje až na 20 tisíc.

kavka obecná

Proč jsem tady?

Byla jsem odchována lidmi. Po vypuštění jsem je i nadále vyhledávala a obtěžovala je, dokud mi nedali něco k snědku. Proto mě odchytili ošetřovatelé záchranné stanice a mým novým domovem se stala paraZOO. 

Potrava
hmyz, bobule, semena, ovoce
Způsob života
samice sedí na hnízdě, o mláďata se po vylíhnutí starají oba rodiče
Kde bydlí
hnízdí v dutinách stromů, škvírách skal, zdí a na půdách
Kde žije
v kulturní krajině
Stupeň ohrožení
silně ohrožený druh
silně ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
otrávené návnady, doprava, pytláctví
Zajímavost

Kavky si vytvářejí pevné partnerské svazky, které často trvají celý život. Partneři spolu nejen hnízdí, ale také společně vyhledávají potravu a brání hnízdiště.

Dobré vědět

Jak je to s kavkami v Česku?

V současnosti většina zástupců vyměnila původní hnízdiště v dutinách stromů za městské prostředí. Využívají k hnízdění půdy nebo otvory ve zdech domů. Městský život však způsobil mnoho útrap a jejich populace na to málem doplatila. Dnes se však počty zvětšují a tento druh byl zachráněn před vyhynutím.