Krahujec obecný

Samci mají červenohnědého peří na hlavě a hrudi. Lovecká technika krahujce spočívá ve vyhlížení kořisti ze skryté pozorovatelny a pak ji překvapí rychlým útokem. Po většinu roku žije samotářsky. V období hnízdění si staví hnízdo převážně na jehličnatých stromech. Stavbu hnízda zajišťuje hlavně samec, aby ukázal samičce svoji zdatnost v péči o potomstvo.

paraZOO Vlašim krahujec obecný

Proč jsem tady?

Při lovu jsem si včas nevšiml prosklené plochy. Při nárazu došlo ke zlomení kostí v křídle. Při léčbě v záchranné stanici se bohužel nepodařilo zlomeniny zahojit tak, aby mě neomezovaly v letu. Po vyléčení nejsem tak obratným lovec, abych si dokázal nalovit dostatek potravy a v přírodě se uživil.

Potrava
drobní ptáci, zřídka také malí savci a hmyz
Způsob života
na hnízdě sedí pouze samice, po vylíhnutí se o mláďata starají oba rodiče
Kde bydlí
hnízdí na stromech v jehličnatých lesích
Kde žije
jehličnaté lesy sousedící s otevřenou krajinou
Stupeň ohrožení
silně ohrožený druh
silně ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
nárazy do prosklených ploch, doprava, pytláctví
Zajímavost

Samice krahujce může být až dvakrát těžší než samec. Díky tomu loví větší kořist, zatímco samec se zaměřuje na menší druhy ptáků.

Dobré vědět

Jak je to s krahujci v Česku?

Populace krahujce obecného v České republice je dnes považována za stabilní až mírně rostoucí. Po výrazném poklesu v polovině 20. století, způsobeném používáním pesticidů (zejména DDT), se jeho stavy postupně zotavily a v současnosti patří mezi běžně rozšířené dravce.