Kuna lesní

Jedná se o lasicovitou šelmu, kterou můžete potkat na většině území evropského kontinentu. Často si ji lidé pletou s kunou skalní. Od ní se odlišuje hlavně barvou náprsenky, která je žlutá, zatímco kuna skalní má náprsence bílou. Žije samotářsky a hlídá si své teritorium. Jako většina šelem přes den odpočívá skrytá v doupěti a loví hlavně za soumraku nebo úsvitu.

paraZOO Vlašim kuna lesní

Proč jsem tady?

Lesní dělníci pokáceli strom, ve kterém bylo doupě mé matky. Při mém nálezu neváhali zavolat do záchranné stanice, protože bylo jasné, že se matka nevrátí. Jako mládě jsem byl tak malý, že jsem ještě neměl ani otevřené oči, poprvé jsem je otevřel až v záchranné stanici. Bohužel díky tomu se mi nepodařilo úplně zdivočet, protože jsem jako první viděl lidi, a místo abych se jich bál, si na jejich péči zvykl.

Potrava
drobní savci, ptáci, plazi, obojživelníci, lesní plody
Způsob života
samotář, o mláďata pečuje pouze samice
Kde bydlí
k úkrytu vyhledává dutiny stromů a opuštěná hnízda veverek a ptáků
Kde žije
jehličnaté a smíšené lesy
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady
Zajímavost

Kuna lesní dokáže skákat mezi větvemi na vzdálenost několika metrů a bez obtíží šplhá i po velmi tenkých větvích. Díky tomu se pohybuje v korunách stromů s překvapivou lehkostí.

Dobré vědět

Jak je to s kunami v Česku?

Populace kuny lesní v České republice je v současnosti považována za stabilní až mírně rostoucí. Nejde o ohrožený druh a v lesních oblastech je poměrně běžná, i když ji lidé kvůli jejímu skrytému způsobu života pozorují jen zřídka.