Kuna skalní

Barva srsti je světlá, šedohnědá s bílou náprsenkou. Nepřehlédnutelný je huňatý ocas. Jedná se o samotářské zvíře s noční aktivitou. Mláďata se rodí zcela holá a slepá. Po třech měsících se stávají na matce nezávislé a začínají si hledat svá vlastní teritoria. 

paraZOO Vlašim kuna skalní

Proč jsem tady?

Byla jsem nalezena jako vysílené mládě mimo matčino doupě. Byla jsem předána do péče záchranné stanice. Během mého dospívání se ukázalo, že jsem ztratila plachost vůči člověku. S tímto hendikepem jsem nemohla být vypuštěna do volné přírody a mým domovem se stala paraZOO. 

Potrava
drobní savci, ptáci, plazi, obojživelníci, lesní plody
Způsob života
samotář, o mláďata se stará pouze samice
Kde bydlí
ukrývá se v dutinách stromů, skalních štěrbinách, ale i na půdách lidských obydlí a v opuštěných stavbách
Kde žije
okraje lesů, kamenná pole a skalnaté prostředí
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady
Zajímavost

Kuna skalní je známá tím, že vyhledává úkryty v automobilech. Někdy kouše kabely, hadice nebo izolační materiály v motorovém prostoru, což může způsobit nepříjemné a nákladné poruchy.

Dobré vědět

Jak je to s kunami v Česku?

Jedná se o jeden z nejúspěšnějších savčích druhů v naší přírodě. Na našem území je jen málo míst, kde byste se s nimi nesetkali. Zvykly si i na sousedství lidí. Jsou to velmi hravá a zvídavá stvoření. Při hledání potravy dokážou prozkoumat jakékoliv prostory – od opuštěných půd až po motory automobilů.