Moták pochop

Létá nízko nad zemí a jeho zdánlivě chaotický let pomáhá při hledání potravy. Samci během námluv označují své teritorium nápadným motáním a hlasitým skřekem. Hnízdí na zemi, nejčastěji v rákosinách a vysoké trávě u vody. Patří mezi tažné ptáky. Na zimu odlétá do Středozemí a Severní Afriky.

paraZOO Vlašim moták pochop

Proč jsme tady?

Naše křídla nejsou zdravá následkem nárazu do překážky, pravděpodobně do drátů elektrického vedení. Nemůžete tedy dobře létat, tak abychom si dokázali nalovit dostatek potravy a přežili v přírodě. 

Potrava
žáby, drobní savci, ptáci, hmyz
Způsob života
na hnízdě sedí pouze samice, po vylíhnutí o mláďata pečují oba rodiče
Kde bydlí
hnízda si staví v rákosinách nebo zemědělských plodinách, hnízdo tvoří stébla a malé větvičky
Kde žije
otevřená krajina v blízkosti vodní plochy
Stupeň ohrožení
ohrožený druh
ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení, likvidace hnízdišť, přemnožená černá zvěř
Zajímavost

na rozdíl od většiny dravců nestaví moták pochop hnízdo na stromech ani na skalách. Hnízdí ukrytý přímo v rákosinách, kde jsou vejce i mláďata dobře chráněna před predátory.

Dobré vědět

Jak je to s motáky v Česku?

Moták pochop byl v Česku před sto lety vyhuben. Postupně se vrátil. Poprvé zahnízdil v roce 1940 a od té doby se jeho populace šíří po celém území, dnes se odhaduje na přibližně 2 000 hnízdících párů.