Orel mořský

Orel mořský je největším dravcem žijícím v České republice. Rozpětí jeho širokých křídel může dosahovat až 2,4 metru. Dospělí ptáci jsou převážně hnědí, mají světlejší hlavu, mohutný žlutý zobák a nápadně bílý ocas. Nejčastěji se s nimi můžeme setkat v okolí rybníků, přehrad, velkých řek a dalších vodních ploch. Živí se především rybami a vodními ptáky, významnou součástí jeho jídelníčku jsou však také uhynulí živočichové. V přírodě tak zastává důležitou roli přirozeného „zdravotníka“.

orel

Proč jsme tady?

Od mala jsme neměli moc štěstí. Už z vajíčka jsme se vylíhli s nemocí, kvůli které nám peří nikdy nenaroste tak, abychom mohli létat. Lidé nás našli jako odrostlá mláďata, která místo letu pouze skákala po lese. V záchranné stanici nás důkladně vyšetřili a zjistili, že nejsme zranění. Trpíme však pinching-off syndromem, vzácnou poruchou růstu peří, která nám znemožňuje létat.

Potrava
ryby, vodní ptáci, drobní savci, uhynulí živočichové
Způsob života
žije převážně v párech, samice snáší nejčastěji 1–2 vejce, o mláďata pečují oba rodiče
Kde bydlí
staví si mohutná hnízda v korunách vysokých stromů, často v blízkosti vodních ploch
Kde žije
v okolí rybníků, jezer, přehrad, velkých řek a dalších vodních ploch
Stupeň ohrožení
kriticky ohrožený druh
kriticky ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
otrávené návnady, nelegální odstřel, úrazy na elektrickém vedení a rušení v okolí hnízd
Zajímavost

Hnízdo orla mořského patří mezi největší ptačí hnízda u nás. Orli jej mohou využívat opakovaně a každý rok ho dostavují. Postupně tak může dosáhnout hmotnosti až několika stovek kilogramů.

Dobré vědět

Jak je to s orly mořskými v Česku?

Orel mořský z české přírody v minulosti téměř vymizel především kvůli pronásledování člověkem. Od 80. let 20. století se k nám začal vracet a jeho populace postupně roste. Dnes hnízdí na řadě míst po celé republice, především v oblastech s dostatkem vodních ploch a vhodných lesů.

Přesto zůstává kriticky ohroženým druhem. Velkým nebezpečím jsou pro něj především otrávené návnady, nelegální odstřel a rušení během hnízdění. Protože se orel často živí uhynulými živočichy, může se snadno stát obětí návnady určené původně jinému zvířeti.