Raroh velký

Raroh velký je vznešený dravec s nápadným šedým hřbetem a oranžovými nohami, typický pro otevřenou krajinu a lesní okraje. Loví především malé savce a ptáky, které dokáže zasáhnout bleskovým letem. Tento obratný sokol vytváří stálé páry a hnízdí v dutinách stromů či na skalních výklencích. V Česku je jeho výskyt vzácný a populace je pečlivě sledována.

raroh velky

Proč jsem tady?

Pocházím z nelegálního chovu, můj majitel nemohl prokázat odkud mě získal. Je i možné, že mě jako mládě unesli matce z hnízda. 

Potrava
malí savci a ptáci
Způsob života
o mláďata se starají oba rodiče
Kde bydlí
hnízdo si staví sám na zemi a na skalních římsách, občas využívá i opuštěná hnízda po jiných ptácích
Kde žije
obývá lesní porosty v blízkosti otevřených travnatých ploch, žije od střední Evropy, přes Arabský poloostrov až po střední Asii
Stupeň ohrožení
kriticky ohrožený druh
kriticky ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení, likvidace hnízdišť
Zajímavost

v České republice je raroh velký kriticky ohroženým druhem a patří mezi nejvzácnější hnízdící dravce. Jeho ochrana je proto velmi důležitá.

Dobré vědět

Jak je to s rarohy v Česku?

Raroh velký patří mezi celosvětově nejohroženější dravce. Jeho populace klesá kvůli ničení stepí, travních plání a pytláctví. V Česku hnízdí jen na Moravě v malém počtu jedinců a je zároveň ceněným ptákem sokolnictví.