Včelojed lesní

Včelojed lesní se živí především hmyzem, včetně včel, vos a sršňů, ale uloví i žáby, hady, malé savce a ptáky. Nejčastěji ho lze potkat v krajině střídajících se lesů a luk, lidská sídla a zemědělskou krajinu se vyhýbá. Patří mezi tažné ptáky. Na zimu odlétá do střední a západní Afriky a na jaře se vrací do Evropy, aby zahnízdil a vyvedl mláďata. Většinou vytváří stálé páry na celý život.

paraZOO Vlašim včelojed lesní

Proč jsem tady?

Byl jsem nalezen, jak několik dní sedím na zahradě a nechci odlétnout. Nálezci se báli, že jsem poraněný anebo nemocný. Ošetřovatelé mě odchytili a zjistili, že jsem sice vyhublý, ale jinak zcela zdravý. Při léčbě jsem neměl žádný strach z lidí, jako mají ostatní divocí ptáci. Zjistilo se, že mě lidé našli jako mládě vypadlé z hnízda, doma se o mě starali a já dospěl. Bohužel jsem v jejich péči nezdivočel a zvykl si na lidskou péči. Díky tomu se mým novým domovem stala paraZOO.

Potrava
včely, vosy, sršni, další hmyz, malí ptáci, malí savci
Způsob života
v sezení na hnízdě i v péči o mláďata se střídají oba rodiče
Kde bydlí
hnízdí vždy na stromě
Kde žije
lesnaté krajina
Stupeň ohrožení
silně ohrožený druh
silně ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení, likvidace hnízdišť
Zajímavost

včelojed lesní má husté a pevné peří kolem hlavy a obličeje, které ho chrání před bodnutím vos a sršňů při dobývání jejich hnízd. Díky této specializaci dokáže využívat zdroj potravy, který je pro většinu ostatních dravců nedostupný.

Dobré vědět

Jak je to s včelojedy v Česku?

Populace včelojeda lesní v České republice pomalu stoupá. Dnes se jeho početnost odhaduje na něco málo přes 1000 párů.