Veverka obecná

Veverka obecná je známá svým chundelatým ocasem, výraznými ušními chloupky a silnými zadními končetinami. Je samotářská, aktivní přes den a hnízdí v dutinách stromů nebo ve větvích, kde samice rodí a vychovává mláďata. Přebytečnou potravu ukládá do spižíren, které využívá během zimy. V současnosti se veverky dokázaly přizpůsobit městským parkům, kde je ohrožují volně pobíhající psi a kočky.

paraZOO Vlašim veverka obecná

Proč jsem tady?

Objevili mě jako osiřelé mládě s poraněnými zadními končetinami.V záchranné stanici se o mě postarali, ale zranění bylo vážné a má trvalé následky. Nedokážu už běhat tak rychle ani skákat na velké vzdálenosti, abych dokázala utéct jakémukoli nebezpečí v přírodě.

Potrava
semena šišek, ořechy, lesní plody, pupeny a výhonky stromů, houby, občas hmyz
Způsob života
samotář
Kde bydlí
v dutinách stromů
Kde žije
ve smíšených a listnatých lesích
Stupeň ohrožení
ohrožený druh
ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, domácí mazlíčci, pytláctví
Zajímavost

veverka si často nepamatuje všechna místa, kam ukryla své zásoby. Zapomenuté ořechy a semena pak mohou vyklíčit a přispět k obnově lesa.

Dobré vědět

Jak je to s veverkami v Česku?

Za poslední desetiletí populace výrazně klesla. Dříve byla lovena, dnes je zákonem chráněná, ale stále jí hrozí nebezpečí z důvodu ztráty přirozeného prostředí.