Volavka popelavá
Jedná se o samotářský druh, který se v době hnízdění shlukuje do velkého hejna. Potravu tvoří hlavně ryby, obojživelníci, měkkýši a někdy i mláďata ptáků či drobných savců. Kořist většinou polyká vcelku. U rybářů se netěší oblibě, protože často loví v chovných rybnících. V České republice se s volavkou popelavou můžeme setkat téměř na celém území. V posledních letech její populace mírně roste a odhaduje se na více než 2000 párů.
Proč jsme tady?
Nalezli mě vysílenou s otevřenou zlomeninou křídla. Péče záchranné stanice mi zachránila život, ale křídlo mi kvůli vážné zlomenině bylo amputováno, a tak už nemohu létat.
Při letu má volavka popelavá krk zatažený dozadu do tvaru písmene „S“. Tím se liší například od čápů a jeřábů, kteří létají s krkem nataženým vpřed.