Vrána černá

Vrána černá patří mezi naše největší pěvce a stejně jako ostatní krkavcovití vyniká vysokou inteligencí a schopností přizpůsobit se nejrůznějším podmínkám. Celé její tělo pokrývá černé peří s kovovým leskem. V České republice se vyskytuje především v západní části území, zatímco směrem na východ ji nahrazuje blízce příbuzná vrána šedá. V oblastech, kde se jejich výskyt překrývá, se mohou oba druhy také křížit.

vrána

Proč jsme tady?

Byl jsem vychován člověkem. Už jako mládě si mě lidé vzali k sobě a ochočili mě. Bohužel se o mě nestarali tak, jak bych potřeboval. Když jsem dospěl, rozhodli se mě zbavit a vypustili mě do přírody. Neuměl jsem se ale sám uživit, a tak jsem začal vyhledávat lidi. Na jedné zahradě jsem se snažil získat potravu. Nejprve louděním, později jsem se ji pokoušel získat i útokem. Nakonec mě odchytili jako nebezpečné zvíře.

Potrava
hmyz, žížaly a další bezobratlí, drobní obratlovci, vejce a mláďata ptáků, semena, plody, mršiny a zbytky potravy
Způsob života
žije jednotlivě, v párech nebo menších skupinách; mimo období hnízdění se může sdružovat do větších hejn
Kde bydlí
hnízdo si staví především vysoko v korunách stromů
Kde žije
v otevřené a zemědělské krajině, na okrajích lesů, v parcích i v blízkosti lidských sídel
Stupeň ohrožení
běžný druh
běžný druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, nárazy do překážek, úrazy na elektrickém vedení, nelegální pronásledování a otravy
Zajímavost

Vrány patří mezi velmi inteligentní ptáky. Dokážou se učit ze zkušeností, řešit různé problémy a dobře si pamatovat místa, kde nalezly potravu. Krkavcovití dokážou také velmi rychle reagovat na změny ve svém okolí.

Dobré vědět

Jak je to s vránami černými v Česku?

Vrána černá je u nás zajímavá především svým rozšířením. Setkáme se s ní hlavně v západní části České republiky. Směrem na východ ji postupně nahrazuje vrána šedá, která má typické šedočerné zbarvení. Mezi oblastmi výskytu obou druhů se nachází pásmo, kde se vrány černé a šedé mohou vzájemně křížit.

Vrány se velmi dobře přizpůsobily člověkem pozměněné krajině. Potravu dokážou hledat na polích, loukách i v okolí lidských sídel. Přestože bývají někdy vnímány negativně kvůli vybírání ptačích hnízd, jsou přirozenou součástí naší přírody. Jako všežravci a příležitostní mrchožrouti pomáhají také odstraňovat uhynulé živočichy a další organické zbytky.