Výr velký

Výr velký má černohnědé peří, které mu umožňuje dokonale splývat s okolím. Typickými znaky jsou výrazná „ouška“ z peří a velké žlutooranžové oči, které mu pomáhají lovit za soumraku a v noci. Žije v párech, chrání své trvalé hnízdiště a hnízdí v skalních výklencích, kamenitých stráních nebo ve starých hnízdech dravců. Samička sedí na vejcích, samec obstarává potravu. Výr se vyhýbá lidskému okolí, ale občas lze pozorovat jeho výskyt u malých sídel či v opuštěných lomech.

paraZOO Vlašim výr velký

Proč jsme tady?

Větší z nás je samička, tu srazilo auto a poranilo ji křídlo. Menší je sameček, který utrpěl zlomeninu křídla po nárazu do drátů elektrického vedení. Oba tak nedokážeme dobře létat a nezvládneme si sami obstarat dostatek potravy.

Potrava
malí ptáci, ježci, hraboši, zajíci a další malý savci, plazi
Způsob života
na hnízdě sedí pouze samice, o mláďata se starají oba rodiče
Kde bydlí
hnízdí na skalách a ve skalnatých svazích
Kde žije
lesnatá krajina
Stupeň ohrožení
ohrožený druh
ohrožený druh
Co toto zvíře ohrožuje
doprava, pytláctví, otrávené návnady, sloupy el. vedení, likvidace hnízdišť
Zajímavost

hlas výra velkého tvoří hluboké dvouslabičné „u-hu“, které je za klidného počasí slyšet na vzdálenost několika kilometrů. Tento hlas slouží především k označování teritoria a komunikaci mezi partnery.

Dobré vědět

Jak je to s výry v Česku?

Před téměř sto lety byla populace výra velkého v české přírodě kriticky nízká. Žilo zde jen kolem 40 párů. Díky ochraně druhu se jeho počet postupně zvyšoval a dnes se odhaduje na přibližně 900 hnízdících párů.