Srpen, měsíc vrcholících žní. Co se dnešních zahrádkářů týče, spíš než obilí sklízí ve velkém zeleninu a ovoce. Jenže ouha, tahle úroda se poměrně rychle kazí, a i když jsme se na ní těšili celý rok, pomalu nám všechny ty rajčata a okurky lezou ušima. A co teprve cuketa, „natajňačku“ propašovaná do každého jídla, včetně nedělních buchet! Tak jak to udělat, abychom ty dlouho očekávané dary vlastní (či babiččiny) zahrádky nezačali proklínat? Odpověď zná každá hospodyňka: konzervovat na zimu!

Proč do toho jít?

V dřívějších dobách konzervoval přebytky každý a dělalo se tak hlavně z nutnosti – aby bylo v zimě co jíst či aby byl jídelníček pestřejší. Sušilo se, zavařovalo, nakládalo, kandovalo, kvasilo… Dnes nám hlad ani monotónní strava přes zimu nehrozí, nabídka čerstvé zeleniny je po celý rok velmi pestrá. Má tedy dnes konzervace úrody nějaký význam?

Překvapivě – má! Tady máte pět takových důvodů:

  1. Vyšší kvalita. Oproti dřívějšku se dnes více zaměřujeme na kvalitu potravin. A co může být lepší než produkty vlastní zahrádky?
  2. Lepší chuť. Kromě toho i chuť doma vypěstovaného předčí to kupované.
  3. Je to lokální! Vaše zelenina je navíc skrz naskrz lokální, jako taková minimálně zatěžuje životní prostředí, a vyplatí se ji tedy využít co nejefektivněji.
  4. Ušetříte. Kupované sušené ovoce či zavařeniny se mohou dost prodražit, zejména když vám záleží na kvalitě. Navíc, při troše šikovnosti a kreativity lze domácí výrobky použít jako luxusní vánoční dárky!
  5. A nejdůležitější věc na závěr: z přebytků můžete vykouzlit to, co vám nejvíc chutná! Fantazii se meze nekladou, nemusí to být přece jenom o leču a kompotech (samozřejmě nic proti nim ? ). Zavařte si zeleninové směsi dle vašeho gusta. Vyrobte si domácí čatný bez hromady cukru. Naložte grilované papriky a cuketu do oleje. A česnek jakbysmet. Mimochodem, vyráběli jste si někdy pravé zkvašené zeleninové pickles? Zkuste ovocné přesnídávky, užijí si je nejen děti, ale i vy jako lahodnou svačinku. Ovoce zpracujte na pyré či nahrubo nastrouhejte, obojí pak použijete při pečení vláčných moučníků. Pusťte se do výroby ovocných likérů či domácího vína. A ochutnávali jste někdy sušené višně? A sušené ovocné roládky? Usušte i bylinky a udělejte si vlastní čajové směsi nebo zásoby koření…

A když nemám zahrádku?

Pak se zkuste poptat v nejbližším okolí. Určitě budete mít v práci alespoň jednoho kolegu, co vám za příslib skleničky domácího kečupu s radostí věnuje pár kilo rajčat. Možnosti skýtají i sociální sítě: ve skupinách s názvem jako „Přebytky ze zahrádky“ lze vyměňovat nebo levně nakoupit ledacos od jiných pěstitelů.

Nezapomeňte se také dívat kolem sebe. Leckde roste zapomenutá švestka či jabloň, jejíž úroda by bez vašeho zásahu skončila ve spárech plísní a bakterií. Všudypřítomné a málokým sklízené jsou například slivoně špendlíky. Pokud o žádných stromech nevíte, koukněte na mapu ovocných stromů na https://na-ovoce.cz/. Další alternativou je samosběr. Ne všichni farmáři stíhají sami sklízet a rádi nabídnou plodiny za zlomkovou cenu, pokud si je sami natrháte.

Tak ať se daří, suší a zaváří! ?