Autor: Eliška Kuťáková

Zahlédnout netopýra, kterak v podvečer loví hmyz nad loukami nebo rybníky, není v naší krajině až tak neobvyklé. Přesto jsou všichni u nás žijící netopýři ohrožení. Netopýři se dožívají i třiceti let, každoročně mají obvykle jen jedno mládě a – světe div se – neubytovávají se pouze v jeskyních. Někdy si mohou najít svůj úkryt blíž, než byste si mysleli. Stejně jako netopýři, jsou i jejich úkryty zákonem chráněné. Co dělat v případech, kdy se z netopýrů stanou vaši sousedé?

Nepanikařit – netopýři nejsou nebezpeční. Pokud si netopýři vybrali jako příbytek vaši půdu či prostor za okenicemi, není to důvod k panice. Netopýři vám nebudou sát krev, zamotávat se vám do vlasů, ani na vás nemohou přenést žádné parazity. Jediné riziko představuje pokousání netopýrem v případě, že se ho budete dotýkat holou rukou a netopýr se bude cítit ohrožen.

Netopýří bydliště v létě. V létě, někdy již od konce dubna, netopýří samice vytvářejí tzv. letní kolonie, v nichž rodí mláďata. Přirozenými úkryty jsou například dutiny stromů, kde je bezpečno a stálá teplota pro novorozená mláďata. Ovšem starých stromů s dutinami je v naší krajině pomálu (aneb ve smrku dutinu neuděláš), takže netopýří samice často vezmou zavděk i různými úkryty v zástavbě. Období rození mláďat je velmi citlivé a netopýři by touto dobou neměli být rušeni, natož „násilím“ stěhováni jinam. Stačí ale nějaký čas počkat – koncem srpna netopýři zpravidla opouští své letní kolonie a pomalu se stěhují do zimovišť.

Netopýří zimní nocležiště. Přes zimu netopýři spí zimním spánkem a za tímto účelem vyhledávají úkryty se stabilní teplotou mez 4 a 10°C. Sami výrazně sníží svou tělesnou teplotu a metabolismus na minimum, aby ušetřili cennou energii, a přežili tak zimu. Pokud jsou ze svého zimního spánku probuzeni, nuceni se opět „nastartovat“ a vydat množství cenných zásob na rychlejší metabolismus, stojí je to obvykle i život. Zimním spánkem spící netopýry proto nikdy nerušíme.

Netopýři na jaře a na podzim. Pokud se u vás náhle objeví skupina netopýrů na jaře nebo na podzim, pravděpodobně se jedná o zbloudilou skupinku stěhujících se netopýrů a za několik dní se opět vytratí.

Co dělat a na koho se obrátit? Ač mnohým z nás dělají netopýří sousedi radost, můžou nastat situace, kdy se zabydlí na nevhodném místě (např. v rozestavěné budově, kde stále probíhají práce). Do jisté míry tomu můžeme předcházet umisťováním speciálních plochých budek pro netopýry (lze zakoupit např. na www.zelenadomacnost.com/k/budky-pro-netopyry). V případě netopýrů sídlících na nevhodném místě je vždy žádoucí se poradit s odborníky. V úvahu přichází:

  • Česká společnost pro ochranu netopýrů (www.ceson.org; tel. 737 121 672 nebo 605 870 323)
  • síť záchranných stanic pro živočichy (www.zvirevnouzi.cz/zachranne-stanice; na Vlašimsku tel. 777 800 460)
  • nejbližší správa CHKO či národního parku (www.ochranaprirody.cz/regionalni-pracoviste)

Řešení na míru se najde vždy, ale nikdy bychom se do akce neměli pouštět bez předchozí konzultace, třeba na výše zmiňovaných kontaktech. Můžeme tak ublížit nejen netopýrům, ale i sobě. Přehledné a srozumitelné informace o netopýrech a soužití s nimi (včetně návodu na výrobu netopýřích budek podomácku) lze najít i na stránkách www.sousednetopyr.cz.