Po Vánocích jsme se konečně dočkali sněhu a vánic. Mrazivé počasí přímo vybízí k pomoci divokým zvířatům. Při procházkách přírodou ale mnohdy zůstává rozum stát nad tím, jaké „dobroty“ někdo servíruje třeba poblíž krmelců anebo na březích rybníků. Nedávno ošetřovatelé vlašimské Záchranné stanice pro živočichy dokonce nalezli v žaludku labutě 3 ostré drátky.

„V zimě se snažíme různými způsoby informovat o správných způsobech přikrmování volně žijících zvířat. Do krmítka patří slunečnice a různé obiloviny. Pro vodní ptáky je vhodnější například pšenice než tvrdé pečivo. Do krmelce nepatří cukroví a shnilá jablka. Stále se však bohužel najdou případy, kdy si lidé pletou zvířata s odpadním košem,“ povzdechl si Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

Sněhová peřina divokým zvířatům značně stěžuje hledání potravy. Z hladu tak kolikrát zhltnou doslova to, co najdou. A zažívací potíže na sebe mnohdy nenechají dlouho čekat. Po svátcích leckde potkáte vysypané cukroví, u vody plesnivé cosi, co bylo dříve docela chutnou večeří nebo obědem, v krmelci bramborové lupínky. V lepších případech tyto hromady jídla neobsahují plastové pytlíky, zbytky alobalu, anebo střepy.

„Na sklonku minulého roku jsme byli pro labuť v Horní Cerekvi. Labuť byla apatická a seděla delší dobu na okraji rybníka. Byla i značně vyhublá a nepřijímala potravu. Proto jsme ji po převozu k nám krmili sondou a podávali podpůrnou výživu. I přes veškerou péči bohužel labuť o dva dny později uhynula. Ve spolupráci s naší veterinářkou MVDr. Petrou Kratochvílovou byla následně provedena pitva, která zjistila přítomnost cizího tělesa v žaludku. Konkrétně se jednalo o tři kusy drátků. Jak se labuť k drátům dostala, zůstává otázkou. Je pravděpodobné, že dráty pozřela spolu s potravou. Těžko říci, zda se jednalo o nešťastnou náhodu, nebo o úmyslný čin,“ zmiňuje nedávný případ Anna Dittrichová, ošetřovatelka vlašimské Záchranné stanice.

Jídlo a odpadky se nerovná krmivo! Pokud chcete nezkonzumované zbytky využít, raději je zkompostujte a zvířatům nabídněte to, co jim skutečně pomůže.

Autor: Ing. Michala Jakubův

ekorada