V posledních dvou měsících často řešíme vysílená zvířata. Našimi posledními pacienty jsou volavka popelavá a káně lesní,“ sděluje Anna Dittrichová, ošetřovatelka Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

Volavka popelavá se vyskytovala na rybníce v Trhovém Štěpánově, kde byla vodní plocha zamrzlá a volavka marně čekala na potravu.

„Pravděpodobně důsledkem vyčerpání se volavka nepřesunula na vhodnější lokalitu. Nakonec byla odchycena u plotu domu, nedaleko rybníku. Vyhladovělá, vysílená a značně promrzlá. Přijali jsme ji opravdu za pět minut dvanáct. U nás ve stanici jsme jí poskytli teplý azyl. Ze začátku bylo nutné jí podávat potravu ručně, než ji byla schopná přijmout sama. Do krmení jsme jí přidávali vitamíny a doplňkovou výživu, která volavku opět postavila na nohy. V současné době je umístěná ve venkovní voliéře a čekáme na vhodnější podmínky, abychom ji mohli vrátit zpět do přírody,“ popisuje slečna Dittrichová příběh jednoho z pacientů.

I káni lesní se podařilo zachránit včasnou pomocí.

„Káně lesní byla nalezena u kurníku, kde byla zavalena těžkým sněhem. Její tělesná kondice taky nebyla valná. Dravec byl vysílený, prochladnutý a značně hubený. Tento jedinec dnes přijímá potravu bez problému a také ho v brzké době čeká návrat na svobodu,“ dodává podrobnosti mladá ošetřovatelka.

Divokým zvířatům přitom může pomoci každý z nás. A to nejen možným přikrmováním. Přečkat nevlídné období roku jim pomáhá také klid. Ušetří tím spoustu energie. Neměli bychom je proto rušit častými vycházkami do lesů a míst, kde zvěř odpočívá.

Autor: Ing. Michala Jakubův
Kategorie: Tiskové zprávy
Projekt: Záchranná stanice