11.03.2019

Jaro se probouzí a s ním i žáby, které co nevidět zahájí svůj masivní tah za účelem rozmnožení. Připravujeme se proto na stavbu mobilních síťových zábran, které zamezují migrujícím obojživelníkům přístup na silnici, kde jsou ohrožováni projíždějícími automobily.

Odchytové nádoby jsou každý den vybírány a zvířata jsou přenášena do vodní nádrže, kde se rozmnožují. Přiložte ruku k dílu i vy a staňte se naším dobrovolníkem,“ vyzývá Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

Každý může pomoci dle svých možností. ZO ČSOP Vlašim zajišťuje již několik let ochranu obojživelníků na lokalitách Trhový Štěpánov, Tisem, Kačina, Hruškov, Propast, Horka u Zruče nad Sázavou, Mokrá Lhota a Šternov. V minulém roce se na těchto lokalitách podařilo bezpečně přenést přes 5000 jedinců! Převažovala ropucha obecná, objevilo se však také několik jedinců kuňky obecné, blatnice skrvnité, skokanů a dokonce i rosničky zelené či čolků.

„Počátek jarního tahu očekáváme mezi 15.3. – 31.3. Jakmile se oteplí a ustanou noční mrazíky, žáby a ostatní obojživelníci vyrazí masivně ve velkých počtech ze svých zimovišť směrem k rybníkům, kde položí základ nové generaci. Dobrovolníky hledáme jak na pomoc se stavbou zábran, která zabere přibližně 6 – 8 hodin na jedné lokalitě, tak také se samotným přenosem. V tomto případě hledáme především místní obyvatele výše uvedených lokalit, kteří jsou ochotni přenášet žáby každý den nebo více dní v týdnu. Nejvíce potřebujeme přitom pomoci v lokalitě Tisem, kde prozatím ještě nemáme zajištěn přenos obojživelníku na každý den,“ informuje Petr Švingr.

Pro dobrovolníky stavící zábrany bude zajištěn odvoz na lokalitu a zpět, ideální je však dorazit přímo na lokalitu svým vozem. Samozřejmostí je zapůjčení pracovních pomůcek. Dobrovolník by si s sebou měl vzít svačinu a dobrou náladu. Od těch, kteří budou zábrany kontrolovat a zachycené obojživelníky přenášet, je vyžadována především zodpovědnost, neboť budou na lokalitu docházet samostatně.

„Pro více informací jak se zapojit kontaktujte přímo mne na telefonním čísle 602 665 410,“ dodává pan Petr Švingr, který děkuje a těší se na případnou spolupráci.

Tak hurá do toho. Zajímavé zážitky a poznatky vás při tom jistě neminou.

Autor: Ing. Michala Jakubův
Kategorie: Tiskové zprávy
Projekt: Záchranná stanice