Budky a krmítka

Ptákům nejvíce pomůžeme vytvářením nabídky potravy, úkrytů a hnízdních možností v krajině. Velké množství našich ptačích druhů hnízdí v dutinách stromů. Bohužel staré stromy, které představují přirozené hnízdní dutiny, rychle v krajině ubývají a s tím i možnosti hnízdění dutinových druhů ptáků.

Budka by měla sloužit jako ochrana před nepříznivým počasím a před útoky predátorů.

Při instalaci budky je důležitá výška zavěšení, velikost vletového otvoru či konstrukce samotné budky. Každý druh má jiné nároky a je třeba na ně brát ohled.

Ptákům můžeme nejvíce uškodit, pokud budeme budovat přílišně udržovaná prostranství, vysazovat nepůvodní druhy rostlin, které nenabízí pro ptáky jedlé plody, nadužíváním pesticidů a rušením v době hnízdění.

Ptačí budky (pdf)

PTAČÍ BUDKY a další způsoby zvyšování hnízdních možností ptáků Petr Zasadil (editor)

Ptačí budky – ekorada (video)

Stavebnice ptačí budky – návod na sestavení (video)

Stavíme ptačí budky, krmítka a koupadla

Ptákům, ale také veverkám pomůžeme především v zimních měsících přikrmováním na krmítku. Krmítka by měla být instalována ve výšce, aby zvířata na krmítku byla chráněná před možnými predátory. Především při zimním krmení by krmítko mělo být opatřeno dostatečně širokou stříškou, která ho chrání před deštěm a sněhem. To je velmi důležité, připravená potrava je pak lépe chráněná před vlhnutím a plesnivěním. Krmítko se musí pravidelně čistit od zbytků potravy, obzvlášť pokud krmíme čerstvou potravou.  Krmítko je také potřeba čas od času dezinfikovat, v letních měsících častěji než v zimě. K dezinfekci se dá použít například ocet v rozprašovači, po dokonalém uschnutí je opět připravené k předkládání potravy.

KRMÍTKA – Návody na výrobu krmítek pro ptáky a veverky, napajedla a zásobníky na hnízdní materiál

Krmítka k zakoupení na našem E-shopu:

Stavebnice krmítko áčko – KOUPIT

Stavebnice krmítko áčko

Krmítko na lůj přírodní – KOUPIT

Krmítko na lůj přírodní

Krmítko pro veverky – KOUPIT

Krmítko pro veverky

Krmítko proutěné – KOUPIT

Krmítko proutěné