Starší hospodáři každé jaro vyhlíželi návrat tažných ptáků domů. Bývalo dobrým znamením, když po zimě zahnízdily na domě vlaštovky a jiřičky. Dnes je situace jiná. Neuvážené stavební úpravy mohou být pro letní hosty nejenom komplikací, ale i smrtící pastí. Vlastníci nemovitostí často instalují na stěny provizorní překážky – igelitové tašky, CD disky, v horším případě volně vlající síťovinu. Ta může být pro jiřičky smrtící pastí. Připravujeme se tím o pomocníky, kteří nás zbavují komárů, mšic, muchniček a dalšího hmyzu.

Jiřičky i vlaštovky se po úspěšném vyhnízdění rády vrací na stejná místa. Nová hnízdiště volí pouze v případě lepší dostupnosti potravy v okolí nebo z důvodu ztráty původního hnízdiště. Zabránit jiřičkám či vlaštovkám ve hnízdění můžete odstraněním současného a hnízda a zavěšením fáborků na místa, kde by mohly nové hnízdo postavit. Tento zásah je ale možný až po vyhnízdění a odletu ptáků na zimoviště (od října do února) a i to jen po udělení výjimky orgánem ochrany přírody (v případě jiřiček a vlaštovek je to úřad obce s rozšířenou působností). Pokud tak učiníte v době jejich hnízdění, dostáváte se do konfliktu se zákonem o ochraně přírody a krajiny a taktéž se zákonem o týrání zvířat. Pokud předem víme, že nám budou jiřičky vadit v dosud neobsazených uzavřených prostorách, je nutné  zamezit ptákům v příletu zaslepením příletových otvorů, před příletem a začátkem možného hnízdění, tudíž do konce března. Problému lze také předejít volbou fasády, jiřičky si nepostaví hnízdo na hodně členitých a zaoblených hranách a na příliš hladkém povrchu.

V době kdy těchto ptáků v naší krajině rapidně ubývá, na řadu přichází nejdůležitější otázka – opravdu se chcete přítomnosti vlaštovek a jiřiček zbavit? Místo pod hnízdem bývá znečištěné, tomu však lze předejít umístěním prkénka pod hnízdo (to můžete udělat opatrně i během hnízdění).

Pokud tedy o přítomnost těchto drobných pomocníků stojíte a chcete jim pomoct, můžete vlaštovkám nabídnout vhodný zdroj materiálu pro stavbu hnízda a tím jim usnadnit první fázi hnízdění. Stačí na zahradu umístit nádobu s hlínou, kterou zalijete trochou vody. Sehnat v dnešní suché době bláto totiž může být pro vlaštovky také problémem.