Poznávat geologické a hornické zajímavosti je nejlepší s geoprůvodcem. Tento říjen je k tomu v národním geoparku Kraj blanických rytířů spousta příležitostí.

Poznávat geologické a hornické zajímavosti je nejlepší s živým geoprůvodcem. Tento říjen je k tomu v národním geoparku Kraj blanických rytířů  spousta příležitostí. 

Na podzim můžete využít možnost podívat se do tří aktivních lomů a prohlédnout si je bez hluku a prachu běžného provozu. Je to výjimečná příležitost podívat se „dovnitř kopce“ s doprovodem a srozumitelným výkladem geologa a zároveň se dozvědět, jak probíhá těžba a zpracování kamene.

Dvě sobotní exkurze nás zavedou jižně od geoparku do Ratibořských hor a Staré Vožice. Prozkoumáme stopy po těžbě rud stříbra a dalších kovů. Jedná se o celodenní výlet, při kterém se pořádně projdeme.

Mezinárodní den geodiverzity, který připadá na 6. října, oslavíme následující víkend  ve Vodním domě a v Domě přírody Blaníku. Navštívíte-li o víkendu 8.-9.10. Dům přírody Blaníku, můžete absolvovat kvíz o odznak georytíře, rýžování zlata, vlastnoruční broušení a leštění vzorků hornin. V neděli uvisíte navíc sochání do pravé blanické ortoruly (Daniel Talavera), Výlet můžete završit opečením vlastních špekáčků na připraveném ohni. V neděli od 9h se vydáme na exkurzi do blízkého Křížovského lomu pod vedení biologa Martina Klaudyse.

Ve Vodním domě se o stejném víkendu můžeme těšit na tvořivou hadcovou dílnu a prohlédnout si výstavu fotografií vzácných hadcových rostlin. Každý den je nachystána jedna exkurze – v sobotu k “zatopeným” mostům a v neděli do činného lomu v Bernarticích, kde se s pomocí geologa Michala Nekla podíváme na hadec v nečerstvější možné podobě.

Aktuální informace o akcích najdete vždy v elektronickém kalendáři.

3.10. v 15:30 Exkurze do lomu Mladovice, (Michal Nekl) – nutno rezervovat e-mailem michal.geowanders@gmail.com, případně na na tel: +420 608 164 228, kapacita omezena

8. – 9. 10. Víkend geodiverzity ve Vodním domě

– tvoření s hadcem a výstava po celý víkend

– 8. 10. Exkurze na „zatopené“ dálniční mosty u Bernartic (Kateřina Zemanová) – již OBSAZENO

– 9. 10. od 9h Exkurze s geologem do hadcového lomu Bernartice (Michal Nekl) – nutno rezervovat e-mailem michal.geowanders@gmail.com, případně na na tel: +420 608 164 228, kapacita omezena na 20 osob

8. – 9. 10. Víkend geodiverzity v Domě přírody Blaníku

– broušení kamenů, rýžování zlata, kvíz o odznak georytíře, ukázka sochání do blanické ortoruly

– 9.10. Exkurze s biologem do Křížovského lomu (Martin Klaudys), sraz v 9h u Domu přírody Blaníku

12. 10. Exkurze do lomu Štileček na Sedlčansku (Michal Nekl) – nutno rezervovat e-mailem michal.geowanders@gmail.com, případně na na tel: +420 608 164 228, kapacitaomezena na 15 osob

23. 10. Celodenní geovýlet za stříbrnými doly do Ratibořských hor (Michal Nekl) – rezervace není nutná, sraz v 9:00 na parkovišti u silnice na Mladou Vožici – naproti fotbalovému hřišti