V rámci oslav celosvětového Dne Země otevře v sobotu 20. dubna naše záchranná stanice své brány veřejnosti. Návštěvníci tak budou mít možnost prozkoumat jinak nepřístupný areál ozdravného zvířecího komplexu a prostřednictvím komentovaných prohlídek nahlédnout do zákulisí péče o zraněné živočichy a seznámit se s pohnutými příběhy místních pacientů. Akce začíná v 10 hodin a nabídne bohatý celodenní program pro děti i dospělé.

Cílem Dne Země v Záchranné stanici pro živočichy Vlašim je přiblížit veřejnosti činnost stanice a zároveň posílit vazby mezi lidmi a místní přírodou. „V minulém roce stanice přijala přes 1 300 zvířecích pacientů a jejich počet se každoročně zvyšuje. Za prvních pár měsíců roku 2024 jsme do naší péče přijali již 126 pacientů, což je opět vyšší číslo než uplynulý rok. Jeden z nejnovějších pacientů je orel mořský, který byl přijat se zlomeným křídlem následkem prostřelení od pytláka. Jeho stav se každým dnem lepší a doufáme v jeho brzký návrat do volné přírody,“ uvádí hlavní ošetřovatel a zoolog Martin Hůlka.

Většina živočichů se do stanice dostane po střetu s člověkem nebo jeho přičiněním, a i když díky péči záchranářů získají druhou šanci, ne všichni se mohou vrátit do volné přírody. Právě jejich osudy, s nimiž se návštěvníci budou moci seznámit během komentovaných prohlídek, vedou k zamyšlení nad vztahem člověka k přírodě a jeho možné angažovanosti při ochraně živočichů. Zejména pro mladší návštěvníky budou v areálu stanice rozmístěny herní stanoviště plné zábavně naučných kvízů a soutěží, které ošetřovatelé připravili ve spolupráci s lektory Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody Vlašim.

Celodenní program dále zahrne divadelní představení Čmelák Brundibár amatérského souboru Divadlo H.A.D. Pohádková kombinace činohry s loutkami divákům představí dobrodružství jednoho lesního palouku, kde se snaží ředitelovat čmeláčí popleta. K vidění bude též putovní výstava Rok motýlů a cestu na akci zpestří terénní hra o sedmi naučných zastaveních, která vede od paraZOO po modré značce směrem k Měsíčnímu údolí až do záchranné stanice. Každé zastavení obsahuje QR kód a část tajenky, za jejíž vyluštění návštěvníky čeká drobná odměna. Pitný režim zajištuje rodinný pivovar Balík z vesničky Vosné a prachatická Čajovna U Hrušky. Občerstvení na místě zajištěno.

Vstupné na akci činí 150 Kč, pro děti do 15 let 80 Kč a návštěvníci do 6 let mají vstup zdarma. Rodiny mohou využít zvýhodněné vstupenky za 350 Kč. Zakoupený lístek zahrnuje také sobotní vstup do paraZOO. Veškerý výtěžek poputuje na podporu péče zvířecích pacientů. Veřejnost tak svou častí na nejen oslaví Den Země, ale také přímo přispěje k ochraně a rehabilitaci podblanické fauny.

Záchranná stanice byla založena v roce 1994 Českým svazem ochránců přírody Vlašim v centru města. Roku 2011 byla vybudovaná nová, veřejnosti nepřístupná léčebná část stanice nedaleko obce Pavlovice, jejíž součástí je také veterinární ordinace. Prostory starého areálu prošly rekonstrukcí nyní slouží jako paraZOO – expoziční část určená veřejnosti, jejímž cílem je především osvěta o životě nejrůznějších zástupců volně žijících živočichů Česka a ochraně i předcházení zraňování zvířat. Více informací naleznete na webových stránkách www.pomoczviratum.cz.