18.03.2019

Souboj mezi dvěma orly mořskými nedaleko Louňovic pod Blaníkem se bohužel neobešel bez zranění. Jeden z nich po divokém boji spadl do řeky Blanice, odkud by s bez pomoci sám nedostal. Velké štěstí bylo, že celý souboj sledovali kolemjdoucí lidé, kteří kontaktovali záchrannou stanici pro zraněné živočichy Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Díky tomu je teď orel v péči profesionálů a pomalu se zotavuje.

Orel byl značně prochladlý, bylo tedy potřeba ho co nejrychleji dostat ven z vody. Již na místě byla provedena základní ošetření – především zastavení krvácení. Při manipulaci s dravcem, bylo třeba dbát na bezpečnost, protože se jedná o velmi silné zvíře vážící 5,5 kilogramů.

Po příjezdu do záchranné stanice byl orel podrobněji prohlédnut veterinární lékařkou. Způsobená zranění naštěstí nebyla závažného charakteru. Konkrétně se jednalo o drobnou tržnou ránu na pravém křídle a pohmoždění levého křídla. Pacient byl také značně vysílený, jeho orlí soupeř mu způsobil také poranění nohy a zobáku, které na první pohled vypadalo vážně, avšak silné krvácení se podařilo rychle zastavit. Vzniklé rány byly způsobeny především ostrými pařáty protivníka, který z tohoto souboje vyvázl vítězně.

Nyní je kondice orla již uspokojivá a rychle se zotavuje. Lze tedy předpokládat, že v nejbližší době bude vrácen zpět do volné přírody.

Tímto chceme všechny pozvat na tento neopakovatelný zážitek, vypouštění bude veřejnosti přístupné. Prozatím nevíme přesný termín, předpokládá se v druhé polovině týdne. V případě zájmu kontaktujte vedoucího Záchranné stanice Bc. Petra Švingra na tel.: 602 665 410. Aktuality budeme uvádět na našem Facebooku: Záchranná stanice pro živočichy Vlašim a Parazoo.

Činnost naší Záchranné stanice můžete podpořit pomocí dárcovské SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI VLASIM, kterou odešlete odeslané na číslo 87777 (cena DMS je 30,- Kč, Záchranná stanice ve Vlašimi obdrží 27,- Kč).
pomocí roční dárcovské SMS ve tvaru DMS ROK ZVIREVNOUZI VLASIM, kterou odešlete na číslo 87777 a každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč (Záchranná stanice ve Vlašimi obdrží 27,- Kč).
odesláním finančního daru na účet č.: 33553322/0800

Autor článku : Ing. Anna Dittrichová , ČSOP Vlašim

Autor foto: Jaroslav Svačina

Autor: Petr Švingr
Kategorie: Tiskové zprávy
Projekt: Záchranná stanice