25.04.2019

Jaro v Záchranné stanici pro zvířata ve Vlašimi již tradičně patřilo nejen vypouštění ježků a netopýrů, kteří zimovali ve stanici, ale především také ochraně migrujících obojživelníků.

„V letošním roce jsme pomocí dobrovolníků stavěli zábrany podél silnic na osmi lokalitách. A to Šternov, Mokrá Lhota, Kačina, Horka u Zruče, Tisem, Propast, Hruškov a Trhový Štěpánov,“ uvádí výčet zabezpečovaných míst Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

Se stavěním sítí vlašimští ochránci tentokrát začali již 13.3. na nejteplejší lokalitě, kterou je Kačina. Pak postupně zabezpečovali všechny ostatní. Bourat sítě začínali 22.4.

„Tah obojživelníků mířících ze zimovišť k vodním nádržím, kde se rozmnožují, letos začal o něco dříve. Byl ale velmi slabý. Sotva poloviční co loni. Proč, to není zcela jasné. Pravděpodobně v tom sehrálo svoji roli velké sucho,“ domnívá se Petr Švingr.

V přenesených druzích dominovala jako vždy ropucha obecná. Zachytili ale také několik skokanů nebo třeba čolky. V lokalitě Tisem navíc vypustili čolka velkého, který se do stanice dostal již v prosinci, kdy ho někdo našel ve svém sklepě.

„Pomáhala nám velká spousta praktikantů ze střední zemědělské školy Benešov a z ČZU. V lokalitě Kačina nám hodně pomohl kolektiv mladých hasičů SDH Záboří nad Labem. Za to všem velmi děkujeme a těšíme se na spolupráci i do dalších let. Také děkujeme lidem, co již tradičně chodí každodenně po dobu tahu kontrolovat záchytné nádoby a žáby přenášet. Bez nich by to nešlo,“ poukazuje na velkou zásluhu pomocníků Petr Švingr.

Nyní se v rybnících již dají nalézt shluky a provazce žabích vajíček a ropuchy se rozchází dál od vody. Každá svojí cestou, aby se opět za rok sešly na jednom místě.

Foto: Přenesená ropucha obecná před vypuštěním. Lokalita Trhový Štěpánov. (foto: Ivan Caponio)

Autor: Ing. Michala Jakubův
Kategorie: Tiskové zprávy
Projekt: —–