Autor: Eliška Kuťáková

Pijeme z něho, svítíme si jím, vyhlížíme skrz něj na ulici, nosíme ho na krku nebo v uších, zlepšuje nám zrak, zavařujeme do něho a navíc má široké využití ve farmacii, laboratorní technice, telekomunikačních technologiích, stavebnictví a průmyslu. Sklo je materiál doprovázející lidstvo po tisíciletí. A skleněné střepy znamenají možná štěstí, ale zcela určitě skvělou surovinu pro recyklaci!

Kde se bere sklo?

Hlavní surovinou pro výrobu skla jsou sklářské písky, které se rozemleté s dalšími přísadami jako vápenec, soda a potaš taví při vysokých teplotách a dále zpracovávají. Sklářský písek i vápenec se získává těžbou v nalezištích, což spolu s energetickými náklady na zpracování skla představuje nezanedbatelnou zátěž pro životní prostředí. Obrovskou výhodou skla ovšem je, že velké množství surovin potřebných na jeho výrobu lze nahradit recyklovaným odpadním sklem. Recyklací odpadního skla se navíc ušetří i energie a sníží emise CO2: pokud recyklované sklo tvoří 80% celkového objemu sklářské vsádky, klesají energetické nároky o více než 11% a emise CO2 o více než 40%! Využití recyklovaného skla je tím efektivnější, čím je tento odpad čistší. A v tomto bodě hodně záleží i na nás, těch, kteří skleněný odpad produkujeme a dále třídíme.

Pěnové sklo se používá jako tepelná izolace ve stavebnictví a lze jej vyrobit recyklací odpadního skla.

Reduce, reuse, recycle   

Snižuj spotřebu, používej znovu a recykluj. Přestože je sklo velmi dobře recyklovatelné, i u něj je lepší upřednostnit dva předchozí kroky. Pokud si mohu koupit výrobek ve vratném skleněném obalu, je to zcela určitě lepší varianta než jednorázový obal. Vratné skleněné obaly dnes už přitom nepředstavují pouze zálohované lahve od piva. Řada drobných výrobců či farmářů zpětně vybírá lahve či sklenice od svých produktů a po vymytí je znovu používá. Tuto informaci si obvykle můžeme přečíst na příslušném vratném obalu.

Určitě platí, že čím víckrát může již hotový skleněný výrobek být použitý, tím lépe. Pokud obal není vratný, přichází na řadu naše vlastní kreativita. Široké využití mají například klasické sklenice od zavařenin: využijeme je na vlastní domácí zavařování, jako obaly na domácí kosmetiku či uskladňování potravin, použijeme jako stylové skleničky na pití nebo rustikální svícny na čajové svíčky. Pokud nakupujeme v bezobalových prodejnách, jsou staré zavařovačky ideální nádobou, do níž si nechat navážit sypké trvanlivé potraviny.

Jak správně třídit

Jinak nevyužitelné či rozbité skleněné předměty lze vyhodit do bílých (čiré sklo) či zelených (barevné sklo) kontejnerů. Zde je ale potřeba mít na mysli, že sklo, které vyhazujeme, je budoucí výrobní surovinou. Lidé například do kontejnerů na sklo z nevědomosti vyhazují rozbité keramické nádobí či zrcadla. Přítomnost jiných materiálů ale výrazně zdražuje či dokonce znemožňuje využití odpadního skla v další výrobě. Při vyhazování skla je také vhodné odstranit kovové uzávěry a vytřídit je do kovů. Do kontejneru by se neměly vyhazovat plné sklenice (např. staré zavařeniny) – jejich obsah najde mnohem lepší využití v našem domácím kompostu. Tabulové sklo z rozbitých oken navzdory své průhlednosti nepatří do čirého skla, ale je třeba jej vyhodit do skla barevného (zelený kontejner).

Do kontejneru na sklo NEPATŘÍ Kam s tím
Klasické žárovky směsný odpad
Zářivky, úsporné žárovky a LEDky vrátit při nákupu nových, odevzdat na sběrných místech (www.ekolamp.cz) nebo sběrných dvorech
Zrcadla směsný odpad (obsahují kovovou vrstvu, která znemožňuje recyklaci)
Varné a laboratorní sklo sběrný dvůr nebo směsný odpad
Keramika a porcelán směsný odpad
Autosklo možné odevzdat v autoservisech, které zajistí recyklaci