Co s načatým silvestrovským večerem?

Autor: Eliška Kuťáková

Rachejtle – pro přírodu nedobře. Velká hrůza pro zvířata volně žijící i domácí, toxické látky, co se z nich uvolňují do půdy a vody, riziko zranění nebo požáru, nepořádek po nich vzniklý… Nedobře taky pro naši peněženku: kdo se rád dívá, jak mu před očima hoří stovky až tisíce korun? Takže my v Podblanickém ekocentru říkáme rachejtlím, petardám a ohňostrojům jedno veliké NE! Vyškrtnutím rachejtlí ale možná některým z nás vzniká mezera v silvestrovském večerním programu. Co tedy podniknout místo toho? Pojďte s námi vytvářet nové tradice!

  1. Místo ohňostroje oheň! Oheň, táborák, grilovačka… Není většího požitku než za chladného večera koukat do plápolajícího ohýnku, nahřívat si ruce a něco dobrého si na něm opékat. A vůbec! Kdo říká, že grilování je zábava jenom na léto? Zkuste silvestrovskou grilovačku! A pamatujte – není špatného počasí, jenom špatného oblečení ? Tak se oblečte dostatečně a užívejte neobvyklého zážitku.
  2. Noční výprava. Co využít dlouhé noci k dobrodružné procházce lesem? Na cestu si můžete posvítit třeba vlastnoručně vyrobeným lampionem. Anebo připravit pro děti, kamarády nebo partnera krátkou noční bojovku. Zimní noční klid je nádherný, tak si ho dopřejte!
  3. Hry hry hry! Mohou být stolní, venkovní, počítačové, karetní, slovní, tradiční i vymyšlené. Nikdy není pozdě si hrát a vždycky je to zábava, když zvolíte správnou hru a společnost.
  4. Prskavky a svíčky. Pro nenechavé milovníky světýlek existují i mírumilovnější varianty než ohňostroje. Klidně do nich běžte! Pokud pálíte venku, nezapomeňte je po sobě uklidit ?
  5. Všechno dohromady a ještě víc? Pokud chcete na chvíli uniknout z
    domova, můžete se vypravit za námi pod horu Blaník. 31. 12. 2021 budeme pořádat náš tradiční Tichý Silvestr. Budeme tam my, bude tam Blaník, les a oheň a bude tam nejedna aktivita pro vás i vaše děti. A snad se nám společně zase o něco víc podaří rozšířit novoroční ticho <3